Penszki Gergő a juniorok élén

Penszki Gergő a juniorok élén

Penszki Gergővel beszélgettünk az elmúlt évről, illetve a következő szezonról, ahol már nem a serdülőinket irányítja majd a pálya széléről, hanem az NBI/B-s junior együttesünket.

Ismét egy új szezon kezdődik, számodra ez lesz a második idény, melyet edzőként a PLER-nél töltesz. Kérlek, hogy tekints vissza és értékeld a tavalyi évet.

Az elmúlt évben egy teljesen új csapat felépítése volt a cél. Régi és új játékosokat kellett összegyúrni egy új csapattá. Picit csalódott voltam, hogy nem sikerült OSB döntőbe jutni, ugyanakkor több tornán is dobogóra állhattunk első vagy második helyen. Végül pedig egy kiemelkedő franciaországi tornán is sikerült jó eredményt elérni az egy-két évvel idősebbek között. Ez mindenképpen jó eredmény, emlék és élmény egyaránt, de nálam sokkal nagyobb és tapasztaltabb edzők mondták már korábban, hogy az utánpótlásedzőnek nem az a feladata, hogy bajnokságot nyerjen, hanem az, hogy játékosokat neveljen. Ezzel együtt ez egy csapatjáték, amely tényleg az egyéni képességekre alapozva épülhet fel egyre magasabb szintre. Ezért is tartom fontosnak a technikai tudás fejlesztése mellett, hogy az ebben az életkorban legjobban fejleszthető motoros képességeket előtérbe helyezve fejlesszük a játékosokat.

Új korosztállyal (NBI/B junior, NBII felnőtt) lesz idén dolgod, mennyiben változik a munkád, milyen kihívásokat rejteget az új feladat? 

Változtatnom nem kell ebben a szezonban, a feladatom egy korosztállyal feljebb magától adja a változásokat. Ilyenek például, hogy nőtt a csapat létszáma, ami az edzésgyakorlatok változatosságát fogja hozni. Tavaly, amikor tizenkét-tizenhárom játékossal tudtam edzeni, akkor lényegesen kevesebb és más jellegű edzéseket lehetett tervezni, mint idén, ahol tizenhat-tizenhét fővel tudok edzeni. A csapat idén is új. Ezek a játékosok jól ismerik már egymást, de az elmúlt évben nem együtt kézilabdáztak, így szépen fel kell őket építeni, hogy összekovácsolódjanak, és jó egységet alkossanak.

oldal

Milyen célokkal vágtok neki az NBI/B-s, illetve az NBII-es bajnokságnak?

Az NBI/B-s bajnokságot tekintve még nem látom, hogy hova helyezzük el magunkat ebben a mezőnyben. Ez majd közben fog kiderülni az alapján, hogy mire képes a csapat. Természetesen minden meccsen úgy megyünk majd ki a pályára, hogy győzni szeretnénk, de tavaly is megfogalmaztam már, hogy számomra a győzelem nem azt jelenti, hogy tíz góllal kerekedünk felül az ellenfeleinken. Ha nyolcvan százalékot ad ki magából a csapat és nyer tíz góllal az nekem nem elég. Sokkal jobban örülök annak, ha száz százalékot ad ki magából a csapat, és játszunk egy szorosabb mérkőzést. Ez az, amit szeretnék átadni minden játékosomnak. Nagyon jó példa erre Misi bácsi hozzáállása és mentalitása. Láttam őt játszani az egykori VB döntőben, ahol az utolsó percben lehetett tudni, hogy veszíteni fog a csapatunk, Ő mégis a lefújás pillanatáig fanatikusan védekezett, hogy labdát szerezzen, mert neki nem volt mindegy, hogy három vagy két góllal kapunk-e ki, és végül Ő lőtte az utolsó gólunkat. Száz százalékot kiadva magából mindenki emelt fővel mehetett haza, és így szeretném elhagyni a csarnokot minden alkalommal.Az NBII pedig egy komoly tapasztalatszerzési lehetőség lesz elsősorban azoknak, aki már tavaly is játszottak az NBII-es felnőtt bajnokságban, csak kevesebb játéklehetőséghez jutottak, kiegészülve azokkal, akikben van fantázia a jövőt illetően. Ott nagyon nehéz feladat vár a gyerekekre. Mindenféle elvárások és teher nélkül szerepelhetünk a bajnokságban, mely az első nagyobb kihívás lesz a fiatalok számára úgy, hogy nincsenek ott felnőttek, rutinosabb játékosok, akikre támaszkodni lehet. Itt nekik kell majd rutint szerezni.

Köszönjük! Sok sikert kívánunk a 2016/2017-es szezonra!

Print Friendly, PDF & Email