„Nekünk ügyesebbnek, gyorsabbnak, összeszokottabbnak és harcosabbnak kell lennünk(…)” – Interjú Császár Ferenccel

Császár Ferenc személyében új edzőt köszönthetünk a PLER-Budapestnél. A 2019/2020-as szezonban ifjúsági csapatunkat fogja irányítani Csaszi, az első osztályú ifjúsági bajnokságban és az NBII-es felnőtt bajnokság keretei között.

2019/2020-as szezonban ifjúsági csapatunk az első osztály nyugati csoportjában méri össze tudását a többi fiatallal. Első ellenfele már meg is látogatta a Császár-csapatot; a Grundfos Tatabánya KC I. együttesét fogadtuk a Sportkastélyban, ám vereséggel kellett beérnünk az első fordulón; PLER-Budapest – Grundfos Tatabánya KC I. 26-33.

Újdonsült edzőnkkel, Csaszival azonban nem csak az első éles mérkőzésről, hanem az azt megelőző felkészülésről is beszélgettünk.

Kérlek, mondj magadról pár szót!

„Császár Ferenc vagyok, múlt évben a Kispestben dolgoztam, lányokkal. Testnevelő tanár vagyok kézilabdás osztályokban, igazából kézilabdásokkal foglalkozom, hét éves kortól tíz éves korig, csak az iskolában. Előtte Vácon dolgoztam, ugyanebben a korosztályban. Két éve hagytam abba az aktív pályafutásomat, de már ezelőtt elkezdtem edzősködni, párhuzamosan a játékkal. Most azonban már csak oldalvonalon kívülről dolgozom.”- munkásságát követően, klubunkról is szót ejtett Csaszi – „Nekem korábban is szimpatikus volt az a koncepció, ami itt, a PLER-nél az utánpótlás nevelésben működik. Mindig hatalmas bázisa volt a PLER a magyarországi utánpótlásnak. Szimpatikus volt a közeg és a lehetőség.”

Milyen elvárásokat állítottál magaddal, illetve a csapattal szemben, amikor idejöttél?

„Magammal szemben kifejezetten nincs elvárásom, én mindig a gyerekeket tartottam szem előtt és az ő fejlődésüket. Ám fogalmazhatunk úgy, hogy a magammal szemben állított elvárásom az, hogy azalatt az idő alatt, amit együtt töltök a srácokkal,  mindenki fejlődjön mind a játékban, mind lélekben is egy picit, hogy próbáljunk sportembereket, egyéniségeket nevelni. Igazából én nem várok el eredményt, engem az annyira nem érdekel, hanem hogy mindenki egyénileg napról-napra, illetve hétről-hétre jobb legyen. Egy tehetséges kis csapat, igaz nagyon fiatal, de én látok bennük rációt. Nem biztos, hogy azonnal ki fog jönni ez, de egy-két éven belül egy nagyon komoly játékerőt képviselő együttes lehet majd ezekből a srácokból, ha minden jól megy.”

Részt vettetek a X. Nyári Kézilabda Fesztiválon, ahol hat másik csapattal mértétek össze az erőtöket és végül a BVSC-Zugló gárdáját is megelőzve első helyen végeztetek. Kérlek, mesélj erről!

„Abszolút jó élmény volt, emellett pedig úgy gondolom, hogy hasznos is volt ez a torna. Nem is igazán az eredmény miatt, hanem hogy én is jobban megismerhettem a játékosokat, illetve terhelés alatt ki tudtak ütközni azok a hibák, amiken még dolgoznunk kell majd, hogy éles helyzetekben ne okozzanak problémát. Van mit javítani, de hát fiatalok még. Jó érzés volt nagyon, de sokat kell még dolgoznunk és nagyon sok melót kell beletennünk, hogy ez jó legyen.”

Említetted, hogy fokozatosan ismered meg a srácokat, ahogy ők is téged. Hogyan fogadott a csapat?

„Szerintem nagyon jól fogadtak, mindenki nagyon lelkes, dolgoznak. Nyílván vannak konfliktusok, helyzetek, amiben megvívjuk a magunk kis harcait, de ez alakítja és fejleszti a közös munkát. Több idő kell, amíg ők is megszoknak engem és én is megismerem őket rendesen, hogy kinek mibe kell fejlődnie, hogyan kell hozzájuk szólni, azért ez nem csak szakmai kérdés szerintem, hanem pedagógiai is.”

Augusztus végére felgyorsultak az események, hiszen már az első ifjúsági fordulótokon is túl vagytok. Hogyan értékeld a vereséggel zárult találkozót?

„Végre megtapasztalhatták a srácok, hogy milyen is az első osztály; milyen dinamikai és sebességbeli különbségek vannak, hogy milyen sebességet kell felvenni, mennyire kell agresszívnak lenni. Most az lesz a feladtunk, hogy ezt valahogy adaptáljuk a mindennapokban, mert most már minden bajnokin ez lesz. Az összes meccsünk ilyen lesz; sokkal idősebbekkel, sokkal nagyobb tömegű játékosokkal fogunk találkozni. Nekünk ügyesebbnek, gyorsabbnak, összeszokottabbnak és harcosabbnak kell lennünk, mint nekik és akkor tudunk majd eredményeket elérni.”

Mit gondolsz, sikerülni fog felvenni a ritmust és a kesztyűt a csapatodnak, illetve milyen hatással lesz rájuk ez?

„Biztos, hogy nehéz lesz, de én örülök neki, hogy a nagyobbak között versenyezhetünk. Mivel ha most ezeket a dolgokat és játékokat, ilyen tömeg ellen és ilyen meccseken meg tudják csinálni a gyerekek, akkor sokkal nagyobb ütemű lesz a fejlődésük, mintha mondjuk a saját korcsoportjukban, a tizenhat-tizenhét évesek ellen játszanának. Hiszen, amit itt most meg tudnak oldani, azt nagy valószínűséggel később is meg fogják tudni csinálni.”

Köszönjük Császár Ferencnek és sok sikert kívánunk neki és csapatának is!

Print Friendly, PDF & Email